Solidagro

Voedselzekerheid voor Vila Vila in Bolivia 

Door de niet-gouvernementele organisatie (ngo) Solidagro te ondersteunen, zet onze gemeente mee de schouders onder een project van de Boliviaanse organisatie Aynisuyu. Destelbergen helpt om voedselzekerheid te garanderen voor de gemeente Vila Vila. Arme boerengezinnen hebben er namelijk moeilijk toegang tot water, landbouwmateriaal en lokale afzetmarkten. ‘Aynisuyu’ betekent in de lokale taal ‘wederkerigheid’: elkaar helpen, delen van kennis en oogst, … 

Veertig procent van de jonge kinderen in Vila Vila heeft een veel te eenzijdig voedingspatroon. Om daar iets aan te doen, helpt het project met de opstart van groentetuinen, de kweek van kleinvee, kleinschalige irrigatie en gezamenlijke verwerking en verkoop van de oogst.  

Don Valerio Terceros, een lokale boer, getuigt: “We hebben maïs geplant, aardappels, boontjes en verschillende soorten groenten. Dit jaar was de productie over het algemeen best goed, op de zanderige bodem wat minder. Verder heeft ieder gezin in het dorp appelboompjes geplant.” 

Een ander interessant initiatief is het lokaal opkopen van granen voor verwerking in voedzame drankjes, als onderdeel van het ontbijt op school. Dit project zorgt voor een lokale afzetmarkt, stimuleert de economische ontwikkeling en de emancipatie van de vrouwen, en verbetert de voeding van de kinderen. 

De resultaten zijn bemoedigend. Metingen van het eetpatroon van de gezinnen tonen aan dat de voedselconsumptie elk jaar gevarieerder en dus gezonder wordt. Daarnaast is ook de lokale overheid van Vila Vila op de kar gesprongen met de financiering van vierendertig gelijkaardige projecten.

 

SOLIDAGRO AYNISUYU

Openingsuren en contact

Nu open
09:00 - 16:00
Enkel op afspraak
LOGO SOLIDAGRO.