Vaccinatiecentra in Wachtebeke en Wetteren

  • 14 januari 2021

Alle inwoners van Destelbergen, Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen zullen worden gevaccineerd in twee centra: de sporthal in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke en sporthal De Warande in Wetteren.

De Vlaamse overheid wil op vrijdag 15 januari alle locaties van de vaccinatiecentra kennen. Het is de bedoeling dat er een centrum komt per 50.000 inwoners.

Daarom wordt de keuze van locaties genomen op het niveau van de eerstelijnszones. Dat zijn samenwerkingsverbanden tussen gemeentes, zorg- en hulpverleners.

Destelbergen maakt deel uit van de Eerstelijnszone (ELZ) Scheldekracht, samen met Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke en Wetteren. De ELZ is goed voor ca. 133.000 inwoners.

Op woensdag 13 januari vond een overleg plaats tussen de burgemeesters, noodplanningsambtenaren, huisartsenkringen en Eerstelijnszone Scheldekracht. Daarin werden alle mogelijke locaties besproken.

Die locaties moeten voldoen aan allerlei technische en logistieke vereisten die de Vlaamse overheid heeft bepaald (oppervlakte, bereikbaarheid, parking, beveiliging, snelle opstart, langdurige beschikbaarheid, …).

Destelbergen stelde zelf twee locaties voor: een vaccinatiedorp op de carpoolparking aan de op- en afritten van de R4 langs de Dendermondesteenweg en een leegstaand kantoor in de Schaessestraat.

Beide voorgestelde locaties haalden het niet: de (opstart)kosten voor zo’n vaccinatiedorp zijn te hoog en het kantoor voldeed uiteindelijk niet qua bereikbaarheid.

We schoven geen eigen vrijetijdsinfrastructuur naar voren (b.v. sporthal Bergenmeers, Jeugd- en Gemeenschapscentrum). Die willen we absoluut vrijwaren voor onze kampen, voor onze jongeren en sporters (van zodra weer meer vrijetijdsactiviteiten mogelijk zijn). Een vaccinatiecentrum zou de beschikbaarheid van die gebouwen maandenlang blokkeren.

In het intergemeentelijk overleg van ELZ Scheldekracht werd uiteindelijk de knoop unaniem doorgehakt om twee vaccinatiecentra uit te bouwen. Die liggen langs een denkbeeldige verticale as doorheen de zone: een sporthal in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke en een sporthal in sport- en recreatiecentrum De Warande in Wetteren.

Bij de keuze voor deze locaties hebben de acht gemeenten en de Eerstelijnszone de 133.000 inwoners en een maximale vaccinatiegraad centraal geplaatst.

ELZ en de gemeentes gaan nu aan de slag om de vaccinatiecentra uit te bouwen en de vlotte bereikbaarheid te verzekeren, o.a. door de combinatie van openbaar vervoer, extra mobiel aanbod en een callcenter.

Daarnaast zal ook thuisvaccinatie mogelijk zijn voor b.v. bedlegerige of dementerende patiënten of voor heel oude inwoners. Wie echt niet tot in de vaccinatiecentra geraakt, zal op die manier het vaccin kunnen krijgen. We vergeten niemand. 

Voorlopig is er geen extra informatie over het praktische verloop van de vaccinatie. Zo weten we nog niet wie naar welk vaccinatiecentrum binnen de Eerstelijnszone zal moeten gaan. Van zodra die informatie beschikbaar is, maken we die bekend via onze gekende kanalen.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van de ELZ Scheldekracht
 

Openingsuren en contact

Nu gesloten