Elza is eerste gevaccineerde inwoner van Destelbergen

  • 14 januari 2021

Vanochtend kreeg Elza Roels (107) als allereerste inwoner van onze gemeente het coronavaccin. Daarna volgden 96 andere bewoners van het woonzorgcentrum Kouterhof. Ook 21 medewerkers kregen al een inenting. 

Oudste inwoner gaf het startschot 

Om 8.45u startte het woonzorgcentrum Kouterhof met de vaccinatie van hun bewoners. Elza Roels, nota bene de oudste inwoonster (107 jaar) van onze gemeente, kreeg als eerste het vaccin toegediend. 

Elza woont al 5 jaar op de afdeling Lelie. Haar levenswijsheid heeft haar gevormd tot een zeer sterke vrouw die de kunst bezit om te relativeren. Tegelijk is ze erg dankbaar voor wat anderen voor haar doen. 

Elza wil nog stilletjes genieten van het leven. Ze wil vooral terug onbeperkt bezoek ontvangen, want dat mist ze heel erg. Daarom liet ze zich vaccineren. Omdat ze vindt dat ze dat moet doen. 

Naast Elza Roels werden ook 96 van de 98 andere bewoners van woonzorgcentrum Kouterhof ingeënt. Dat is goed voor een vaccinatiegraad van maar liefst 98%. 

Vaccineren in de leefruimte, met animatie 

De vaccinatie van de bewoners gebeurde in de leefruimte, in een huiselijke sfeer. Daar konden ze ook van nabij worden gemonitord op eventuele bijwerkingen. 

Samen met het animatieteam van het woonzorgcentrum vierden de bewoners hun vaccinatie met lichteffecten, muziek én met een zoete verrassing. 

Ook eerste medewerkers gevaccineerd 

Er kunnen nu niet vijf, maar zes dosissen uit een flesje met het Pfizervaccin worden gehaald. Met het aantal geleverde flesjes voor het woonzorgcentrum konden daarom ook al 21 personeelsleden een inenting krijgen. 

Zorgband Leie en Schelde (*), dat het woonzorgcentrum uitbaat, koos daarbij voor de zorgmedewerkers die nog geen antistoffen hebben tegen het coronavirus. Alle andere medewerkers krijgen hun eerste vaccin in de week van 25 januari.  

Hoe gaat het nu verder? 

Over drie weken, op donderdag 4 februari, volgt een tweede vaccinatieronde van de bewoners in het woonzorgcentrum. Het personeel krijgt de tweede inspuiting met het vaccin in de week van 15 februari. 

De huidige bezoekersregeling (beperkt en enkel op afspraak) blijft behouden. De algemene vaccinatiegraad is nu nog veel te laag. Bovendien is het virus nog altijd overdraagbaar, ook al ben je gevaccineerd.  

Heb je vragen over de vaccinatie? 

Is het vaccin veilig? Hoe is dat zo snel ontwikkeld kunnen worden? Wanneer ben ik aan de beurt? Is vaccinatie verplicht? Is dat gratis? Vragen over coronavaccinatie zijn normaal. 

Lees hier alle vragen en antwoorden over vaccinatie tegen corona. 

Heb je 101 vragen? Hier zijn alvast 7 antwoorden in een kort filmpje. 

 

(*) Zorgband Leie en Schelde baat vijf woonzorgcentra, verschillende lokale dienstencentra, dagverzorgingscentra en assistentieflats uit in Laarne, Destelbergen, Merelbeke en Nazareth. De organisatie heeft heel wat thuiszorgdiensten, die actief zijn bij kwetsbare doelgroepen in deze gemeentes. Vroeger werden die diensten beheerd door de lokale OCMW-besturen en de Provincie Oost Vlaanderen.

Openingsuren en contact

Nu gesloten