Bib op afhaling

 • 1 april 2020

Nood aan een verse portie lectuur, films of muziek in deze moeilijke tijden? Onze bibliotheek wordt tijdelijk een afhaalbibliotheek en dat zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Zo zorgen we voor een alternatieve dienstverlening voor onze leners. De afhaalbib is er enkel in de hoofdbibliotheek (Dendermondesteenweg 420).

Hoe werkt het?

1. Zoek op

Kijk eerst op destelbergen.bibliotheek.be de beschikbaarheid na van de werken die je wil aanvragen. Je kan enkel werken aanvragen die aanwezig zijn in de hoofdbibliotheek. Klik dus in de bibliotheekcatalogus door naar ‘Waar staat het?’.    

2. Mail je aanvraag

Stuur een mail naar bibliotheek@destelbergen.be  waarin je zeker volgende gegevens vermeldt:

 • je voornaam en naam
 • je lenersnummer en/of rijksregisternummer
 • een lijst met daarop maximum 10 werken: boeken, strips of tijdschriften (nummer vermelden), cd’s of dvd’s  

Maak voor elk gezinslid een aparte aanvraag.

Om elke aanvraag zo snel mogelijk te kunnen behandelen en zo veel mogelijk leners te kunnen helpen, vragen we je om – naast titel en auteur – ook de plaatskenmerken van je items te vermelden. Die vind je zo:

 • klik op ‘Waar staat het?’
 • scroll naar onder ‘beschikbaarheid en plaats in de bib’
 • helemaal rechts = het plaatskenmerk (plaats in de bib)

3. Wacht op bevestiging

Wacht op een bevestigingsmail van de bib. We plaatsen veiligheidshalve alle binnengebrachte werken even in quarantaine, waardoor je pas na drie werkdagen je aangevraagde werken kan komen ophalen (aanvragen: vóór 12u, aanvraag op maandag betekent afhalen donderdag, mail op dinsdag, afhalen op vrijdag, enz.).
   
Afhalen gebeurt op werkdagen tussen 14u en 16u, altijd op een vooraf door ons doorgegeven tijdstip. Indien er toch een wachtrij ontstaat: hou voldoende afstand (min. 1,5 meter)!

Je aangevraagde werken plaatsen we alfabetisch in een zakje in het sas van de hoofdbibliotheek.

Niet opgehaalde werken worden automatisch terug in de rekken geplaatst.

Inleveren van materialen doe je via de terugbrengbus. Die is 24/7 open.

4. Hou hiermee rekening

Enkele zaken waar je zeker rekening mee moet houden als lener van een afhaalbibpakket: 

 • De beschikbaarheid (‘Aanwezig’ in groen lettertype) van je item in de online catalogus van de bib kan door vele opeenvolgende aanvragen snel achterhaald zijn.
 • Op je uitleenticket staan mogelijks nog materialen die je net inleverde via de terugbrengbus.
 • Voorlopig kunnen we geen nieuwe leners inschrijven; enkel wie al lid is, kan een afhaalpakket aanvragen.
 • Reserveren of reservaties afhalen is voorlopig niet mogelijk. Alle lopende reservaties worden on hold gezet. Automatische bevestigingsmails met de melding dat je reservatie klaarstaat, zijn even niet geldig en moet je dus negeren.
 • Eventuele boetes op je lidkaart (en/of die van je gezinsleden) worden afgerekend van zodra de reguliere bib heropent. Ter verduidelijking: boetes die je kreeg tijdens de sluiting van de reguliere bib, schelden we uitzonderlijk kwijt.

Openingsuren en contact